Waldorfmom.com bestaat inmiddels maar liefst 1 heel jaar! Dat betekent dan ook dat ik jullie een korte recap kan geven van de Pinksterfeest blogpost die ik vorig jaar schreef… inclusief wat aanvullingen/ aanpassingen/ updates, als ik het zo teruglees merk ik dat ik hier en daar wel wat info heb laten liggen destijds. 🙈
Pinksteren dan nu; duiven, vlinders, bloesems in de wind, geestdrift, van licht vervuld, het begin der rijping van de vruchten, aanbreken van de zomer, de meiboom/pinksterboom, rondedansjes, linten, meikronen, pinksterbruidjes en wat dies meer zei…#hoezathetookalweer?
Bij gebrek aan antroposofische achtergrond -ik heb zelf geen vrijeschoolverleden én ben me er pas sinds de geboorte van de oudste (‘C’ van inmiddels 5) voorzichtig in gaan verdiepen-, lees ik boeken, magazines, websites, bezoek ik themadagen, lezingen en volg ik ieder jaar op school de oudercursus. Waarin de vrijeschoolpedagogiek en de antroposofische visie op de ontwikkeling van het jonge kind op aanstekelijke wijze voelbaar, hoorbaar, ruikbaar en tastbaar wordt gemaakt. Om wat meer diepgang aan de jaarfeesten te kunnen geven raadpleeg ik de stukken die Juul van der Stok hierover schreef in haar boek: Schipper mag overvaren?” In dit boek komen alle jaarfeesten die we op de vrijeschool vieren uitgebreid aan bod. Ze bespreekt de achtergronden en herkomst van de feesten, hoe deze vorm hebben gekregen in het vrijeschoolonderwijs en hoe je hier thuis mee aan de slag kan (inclusief leuke knutsels, recepten en liedjes). Juul is zeer volledig, waardoor het bepaald geen korte stukjes zijn. Vandaar hier een samenvatting, met daarin de herkomst/functie van belangrijkste elementen van het feest. Omdat vrijwel alle jaarfeesten die op de vrijeschool/ Steinerschool (voor de Vlaamse lezers) gevierd worden zowel heidense als een religieuze wortels hebben, beide roots kort belicht:
Pinksteren vanuit het Christendom: Het moment waarop de heilige geest tot de discipelen kwam en hun hart vervulde met goddelijke geestdrift. Kracht om in alle talen het woord van God te spreken. Het neerdalen van de heilige geest wordt gesymboliseerd door de duif, de bode van de goden. 50 (!) duiven voor de 50 dagen sinds Pasen.

Pinksteren vanuit de heidense tradities: Pinksterbomen of meibomen werden (en worden nog altijd, bijv. zoals die op mijn foto in Duitsland) aan de vooravond van de maand mei (30 april dus) opgericht door een boom van alle takken te ontdoen behalve de kruin. Deze wordt met bloemen, bellen en linten versierd en symboliseert de verbinding tussen hemel en aarde. Midden op het dorpsplein fungeert hij als een meetingpoint voor hangjongeren die dansend opzoek gaan naar marriage material. Of anno 2019: Netflix & chill.
Met Pinksteren worden de zogenaamde Pinksterbruiden/-blommen en bruidegommen ook wel meikoningen en -koninginnen gekozen. Ze dragen witte kleding en pinksterkronen op hun meibruiloft. Deze kronen van groene takken, versierd met papieren bloemen en linten vertegenwoordigen de levenskrachten van het plantenrijk en symboliseren de hemelse zegen voor de zomerse gewassen en de gelouterde mens. Ofwel: De pinksterblom als beeld voor de aarde in bruidstooi, klaar voor het dragen van de vruchten. 💛

De roep om vruchtbaarheid ligt er overall best dik bovenop. Als overtuigd atheïst met voorliefde voor cultuur en tradities, ga ik dit jaarfeest dan ook in om vast wat van die vruchtbaarheid te beleven. In overdrachtelijke zin that is 😉 Met ruimte om tot nieuwe inzichten komen, een innerlijk vuur te ontsteken (de geest krijgen), iets te scheppen (papieren bloemen-/duiven-/vlinder- versiersels en dus geen échte bloemen zoals bij Sint Jan) en iets te vormen, na ‘bezoek’ van overleden dierbaren. Gisteren kreeg ik het kleine boekje van Renée Zeylmans ‘De vlinder een kosmisch wereldwonder’, waarin ze kort schrijft over wat Rudolph Steiner vanuit de geesteswetenschap over de vlinder vertelt. En hoe zij dit verbindt aan thema’s als stervensbegeleiding, rouwverwerking en andere levensvragen waarmee ze in haar praktijk als psychosociaal therapeute te maken kreeg. Hoe vanuit oude mythologieën vlinders worden gezien als de ziel van de overledene en ze daarom met rust werden gelaten. Hoe vlinders gedragen worden door de golven van de lucht en hoe de zon zon hun kracht tot vliegen tevoorschijn heeft geroepen…. Ok nu dwaal ik af. (maar het eerste nieuwe inzicht is er alvast ;-))
Als ik de 30 pagina’s tellende uiteenzetting in ‘Schipper mag ik overvaren?’ ben doorgeworsteld blijft mij vooral bij hoe we met dit feest vieren wat de aarde/ de natuur ons de komende zomer allemaal zal geven. Hoe de samenkomst rond de meiboom een mooie gelegenheid biedt mensen om je heen (op een andere manier) te leren kennen. En dat het Pinksterfeest een mooie lichte aanleiding kan zijn om het met de kinderen weer eens te hebben over de mensen die we missen omdat ze ‘een sterretje zijn geworden’.
Op de jaartafel leek het me mooi om dit jaar onze liefste sterren een plekje te geven (in de vorm van vlinders dan wellicht?), in de tak boven de jaartafel hangen we de pinksterblom (een soort lentefee in het wit met een krans in het haar en papieren bloemetjes, ik maakte haar vorig jaar, zie foto hieronder) en natuurlijk de duifjes die we vorig jaar hebben geknusteld. Een miniatuur meiboom lijkt me ook nog steeds leuk om met C & O te maken. Vorig jaar kwam het er niet van; beter begin ik er deze week nog mee! ;-).
Het fluitenkruid staat nu al zo hoog dat ik maar vast een paar takjes op de jaartafel heb gezet. Alleen hopen dat er rond Pinksteren nog wat over is? Ik kwam er laatst achter dat het in het Engels Cow Parsley heet. Koeien Peterselie. Door met andere ogen te kijken naar de naam, herinnerde ik me ineens dat we vroeger fluitjes maakten van de holle steel. #hoegingdatookalweer ?! #leukommetdekinderentedoen Ook uit de liedjes die we straks rond te ‘mei’boom zingen zal blijken hoe laat Pinksteren dit jaar valt: midden JUNI! ” In Mei-ei-ei-ei-ei-e, in Mei-ei-e, In Mei-ei-ei-ei-ei-e, In Mei-ei-e!” 😂

Fijn Pinksterfeest volgende maand! Oh en dan nog 1 tip: begin nu vast met het regelen van een witte outfit…;-) óf kom 25 mei langs op de meimarkt van vrijeschool de Ridderslag en ruil, doneer of neem witte pinksterkleertjes over bij de ‘Pinksterkledingboom’. (opbrengst is voor de school)