Sint Jansfeest – jaarfeesten voor dummies

Sint Jan

Ook wel de naamdag van Johannes de Doper of Zomerzonnewende. We (lees: ík) zijn er al weken mee bezig. Ik, maakmoeder, naai zakjes en punnik koordjes voor de schattenbuideltjes voor de kleuterklas van C. Ik, thuismoeder, heb de liedjes rondom Sint Jan maar eens opgezocht zodat ik met C mee kan zingen en krijg ze vervolgens niet meer uit mijn hoofd. Ik, klassenmoeder, heb al meerdere keren overleg gehad en het draaiboek doorgenomen zodat straks alle spelletjes, schatjes en smikkelige hapjes op de juiste tijd op de juiste plek op het schoolplein staan. Gelukkig mét hulp van S, ‘maakoma’, die het naaien van de zakjes en het afmaken van de verjaardagsvlaggenlijn voor haar rekening heeft genomen zodat die morgen mee kan om het schoolplein op te fleuren. Tot slot heb ik, vrijeschoolmoeder.nl, natuurlijk alles opgeschreven, getekend en gefotografeerd. En dan te bedenken dat ik niet kan multitasken?!

….”Rosa Rosa bloemen op je hoed, Alle mooie meisjes zijn zo zoet, Rosa jij mag dansen, dansen mag jij……”

Morgen vieren we het Sint Jansfeest op school. De beukentwijgjes (=basis voor de bloemenkrans) heb ik net nog even afgepast op de hoofden van de kinderen én mijzelf. Tja, met het risico voor overfanatieke streber-type ouder te worden aangezien, maar ik laat deze kans om een echte veldbloemenkrans te dragen mooi niet door mijn neus boren! Vanmiddag heb ik met assistentie van C een emmer vol bloemen geplukt voor de veldboeketjes en de bloemenkransen. En wat je vindt daar langs de kant van de weg! Maar bij iedere knip voelde ik me toch wel echt schuldig tegenover die arme bijen. (Ik maak het goed, Maya!) De schattenbuideltjes en vlaggenlijn liggen klaar. Maar waarom doen we dit u eigenlijk allemaal, waar komen al die gebruiken vandaan en wat vieren we morgen met zijn allen? Ik sloeg “Schipper mag ik overvaren” door Juul van der Stok er nog eens op na…..

‘tante Juul’ samengevat: 

Sint Jan vanuit het Christendom: Ik heb me er eerlijk gezegd door moeten worstelen… wat een hoop tekst en wat vertelt het me nu eigenlijk over het Sint Jansfeest? In elk geval waar de naam Sint Jan van afstamt: Johannes werd op 24 juni in zijn moeders schoot geworpen toen Maria haar bezocht om te vertellen dat ze een kindje (Jezus) verwachtte. Dertig jaar later zou Johannes Jezus dopen in de Jordaan. Even letterlijk uit Schipper mag ik overvaren:“Jo-Jod-hannes betekent ‘ik-drager’ en is een naam voor mensen die gewekt willen worden en naar bewustwording van de eigen individualiteit op weg zijn……. In veel sprookjes gaat de mens, vaak Hans, Hannes of Johannes genaamd onwetend op weg om zijn doel te bereiken; meer mens te worden, prins of koning te worden.” 

Sint Jan of eigenlijk beter de ‘Zomerzonnewende’ of ‘het midzomerfeest’ vanuit de Heidense tradities: De overgang van lente naar zomer. De periode waarin er in de natuur magische krachten vrijkwamen en veel planten met bijzondere krachten (waaronder het Sint Janskruid) werden geplukt. Op 24 juni lokte de natuur de mensen naar buiten om samen te zingen, te dansen, te eten en over het vuur heen te springen. Het hoogtepunt van het jaar! Mensen trokken samen de heuvels in om zo dicht mogelijk bij de goden te zijn. Waar ze zich mee lieten voeren door de warmte van de zon en getooid met zomerbloemen laafden aan de zomeroogst. Samen, als een soort overgangsritueel, sprongen ze over het vreugdevuur. Om opgetild door de warmte de boze geesten te bezweren en een wens te doen. Jezelf vinden door jezelf even te verliezen.

Het begin van de zomer: zomerzon, zomerbloemen, zomerkoninkjes, zomeroogst. Zomerjas: uit!, zomerjurk: aan! > ZOMERFEEST !!!! (hoewel ik morgen mijn zomerjas waarschijnlijk nog even aan laat :-()

En dan daarna zomerhuis, zomervakantie, zomernacht; zomerzin ;-). Een tijd waarin je vrij neemt om de zomer te beleven, om je op te laden met wat zonnestralen en je blote voeten in het zand. Om je zinnen te verzetten in een andere omgeving en open te staan voor nieuwe inzichten. Ik heb er al zin in, maar nu eerst werk aan de winkel: 3 bloemenkransen, 4 bosjes veldbloemen en 1 lege plek in de koelkast om de kransen te bewaren; coming up!

IMG_1967

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s