“..Sint Jan! Sint Jan! Sint Jan die komt eran, Sint Jan gaat komen, Ik zie het aan de bomen, Sint Jan! Sint Jan! Sint Jan die komt eran…..”
De langste dag en de kortste nacht van het jaar komen met rasse schreden onze kant op. Op het prikbord bij de deur van de kleuterklas van C hangt al enige tijd een intekenlijst met daarop de boodschappen en een aantal taken voor het aanstaande Sint Jansfeest (wat is dat ook alweer?). Wie oh wie zorgt er voor de meloen, 3 bakjes aardbeien, 2 rollen beschuit, 1 emmer snoeptomaatjes? Én, de tickbox waar nog wel eens een vrijwilliger voor moet worden aangewezen: Wie verzorgt de 21 handgemaakte zakjes aan een koordje? De schattenbuideltjes voor de kleuters en hun kleine broertjes of zusjes die meedoen met de spelletjes op het voor het Sint Jansfeest versierde plein?
Mijn naam (of eigenlijk C’s naam, immers ben ik in deze context toch hoofdzakelijk ‘moeder van’) prijkt in hanenpoten (wie prikt die lijst dan ook op een juten prikbord en hangt er een balpen bij?!) op/door de stippellijn achter ‘ZAKJES & TOUWTJES’, evenals de naam van de moeder van een vriendje van C (of eigenlijk de naam van dat vriendje dus).
En omdat ik bedacht had dat ik die 11 koordjes wel even zou gaan punniken (#hoemoetdatookalweer) wat ik voor het laatst heb gedaan toen ik 6 was (wilde gok, ik heb er geen enkele herinnering aan), leek het me slim om bijtijds te beginnen. Goed idee van mij, de oplettende instagrammers onder jullie weet namelijk dat ik inmiddels al weken bezig ben. Met name het gebrek aan rust en tijd doet mij de puppet knitted das om. Je kunt er daarom misschien beter voor kiezen de koordjes te draaien van 2/3 draadjes katoendraad. Scheelt een berg tijd, maar dan mis je natuurlijk wel al die zen-energie en medogeloze mindfulness die met punniken gepaard gaat.
Waar zijn die zakjes dan precies voor? De kleuters hebben nog even vrijstelling van over het Sint Jansvuur springen (hallelujah!), zij doen met Sint Jansfeest de hele morgen spelletjes waarvoor ze hun moed mogen aanspreken. De spelen worden begeleid door de zesde klassers, die ‘s middags wél over het vuur zullen springen. Bij elk spel krijgen ze een schat. Een aardbei, een steentje, een houten lieveheersbeestje, een knikker, een wollen pluisje, een gevouwen bootje. En al die schatten (met uitzondering van de aardbeien, die halen het meestal niet ;-)) verzamelen ze in het buideltje dat ze om hun hals dragen.
Dat buideltje dus. Hier in het kort hoe ik ze volgend jaar ga maken. Dit jaar hebben we stofjes van juffie gebruikt (zie foto’s), maar omdat ik het altijd leuk vind als de kinderen zelf ook onderdeel zijn van het maakproces en de juf dit ook leuk lijkt, gaan we het volgend jaar zó doen. En dit is écht geen rocket science, maar wel handig als je niet nog es het wiel hoeft uit te vinden:
- Neem een groot stuk ongebleekt katoen en laat de kleuters er met Stockmar blokkrijtjes op tekenen.
- Leg een stuk bakpapier op de stof (met de betekende kant naar boven, bakpapier op de tekening) en strijk vervolgens de krijttekening ín de stof. Hierna geeft het krijt niet meer af en kun je de stof zelfs wassen zonder dat de tekeningen verloren gaan.
- Knip rechthoekjes van 26×16 cm (breedte x hoogte)
- Zigzag even de randjes af zodat de zakjes niet gaan rafelen (als je een overlock machine gebruikt is deze stap niet nodig).
- Als je net zo’n nerd bent als ik (en mijn moeder) naai je nu knoopsgaatjes in de rand waar je straks de tunnel voor het koordje maakt.
- Naai de onder- en zijkant aan elkaar op 1cm van de rand.
- Vouw (en strijk) aan de bovenrand het zigzag gedeelte naar binnen en vouw dan op +/-2 cm van de rand nog eens om en stik de tunnel vast (zo heb je een mooi afgewerkte bovenrand).
- Punnik een koordje of draai 3 katoenen draadjes tot een koordje van ongeveer 50 cm lang (how-to vind je op mijn instagram)
- Trek je koordje met een veiligheidsspeld door de tunnel van het zakje en leg een knoop in het koord zodat het een ketting wordt. Ik gebruik het draadje aan het eind van het punnikkoordje om nog een paar keer met wat steekjes de verbinding wat te verstevigen.
- KLAAR…nog maar 10 te gaan 😉
Pingback: Sint Jansfeest – jaarfeesten voor dummies – waldorfmom.com