Project Tuin – episode 1.

 

We kochten afgelopen jaar een huis en lieten er -behalve de buitenmuren, 9 binnendeuren, de trap en het leeuwendeel van de kozijnen niet veel van heel. Maanden bestond mijn dagelijkse routine uit koekjes brengen bij de ‘werkmannen’, achterwandjes, wasbakken en complete ruimtes bedenken/ontwerpen, sanitair, lampen, materialen uitzoeken, praten met aannemer en onderaannemers, rekenen, budgetten bijhouden en iedereen achter zijn broek aanzitten. Inmiddels zijn we vanaf het afsteken van het behang en slopen van de ouwe meuk 8 maanden verder. De eindafrekeningen worden opgemaakt, dan denk je dat je bijna klaar bent, toch?

Think again – DE TUIN.

Zoals de tuinontwerper met wie we laatst spraken zo treffend wist te omschrijven: “Samengevat is jullie tuin nu eigenlijk gewoon een hoop stenen met niets waarvan het zonde zou zijn als het verwijderd zou worden. Uit de kluiten gewassen zaailingen en een handjevol van de goedkoopste opties. En dan ook nog zo’n grote lelijke schuur waar je met geen mogelijkheid omheen kunt kijken.” I guess he’s right.

Binnenhuisarchitectje spelen ging ons -al zeggen we het zelf- nog best aardig af. Zeker met de hulp, kennis en het (veelal ongevraagde) advies van een bevriende architect en heel veel kundige vaklieden. Maar groene vingers… ja, na het upcyclen van de oude ikea kasten zagen mijn vingers er best groen uit, grijs ook. Maar niets wat een beetje groene zeep niet weer in een wip tot mijn eigenste naakte nude terug kon brengen. Dus om al te grote fiasco’s met zielige dode dorre bende in de tuin en heel veel weggegooid geld én moeite te voorkomen leek het ons verstandig de hulp in te roepen van iemand die er van is. Die erop zit. Die stekjes eet voor ontbijt en voor het slapen met zijn slaapmuts al over zijn ogen nog moeiteloos een takje kraakverse Valeriaan uit zijn geneeskrachtige kruidentuintje plukt.

Kwamen wij aan met onze plattegrondjes van het kadaster, uitdraaien van mijn pinterest board en foto’s van de huidige situatie. Alsof de beste man ter plaatse met zijn groene vingers zou wapperen, ‘simsalabim’ en al het onkruid tot moderne landelijke eco-eettuin mét organisch open-ended kinderparadijs zou omtoveren?! – Wishful thinking-

 

We zijn naar huis gestuurd met huiswerk:

  1. Meet de tuin op en teken een plattegrond schaal 1:50… uhhhmmm, pap?
  2. Stel een Pinterest board samen (een greep hierboven).
  3. Stel een zo volledig mogelijke functionaliteitenlijst op. Alles wat je in je tuin wilt doen.
  4. Geef die functies formaat. Met hoeveel man wil je buiten kunnen eten? Wat is de diameter van de trampoline….etc.

“Deze formaten leg ik vervolgens op de meest functionele plek neer. Ik laat jullie Pinterest board op me inwerken en kies dan doorgaans 1 hoofdplant. Check vervolgens of deze plant bij jullie zal floreren/vegeteren en als het een go is zoek ik er planten met complementaire eigenschappen bij.”

Jaja, ik heb serieus aantekeningen gemaakt, zeg maar gerust notúlen. Moet toch weten waar ik aan begin en hoe we dat begin dan zo vruchtbaar mogelijk maken?! En wie weet doen anderen er via deze weg ook nog hun voordeel mee?

In de tussentijd is óns huiswerk af; hoogste tijd voor onze groene goeroe om zijn goddelijke gang te gaan. Je leest er straks alles over in Project Tuin – episode 2.

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s