Frisse smeuïge appelcake // het recept

 

Hier issie dan! (zaterdag bakdag, toch?!) De frisse smeuïge appelcake die ik afgelopen week voor de meimarkt op school bakte. Wederom naar een recept van Rutger, want wat kan die man lekker bakken ;-). En ook dit keer mét een geslaagde -uit nood geboren- (ditmaal cashew) improvisatie, die sindsdien een vaste component is van mijn favoriete appelcake.

Lekker, fris, smeuïg, simpel én SNELLLLLLL (beetje door elkaar roeren en dan slechts 35 minuten in de oven). Ik zorg inmiddels dat ik de ingrediënten gewoon standaard in huis heb voor je weet maar nooit….

The recipe: 

droge ingrediënten:

  • 135 gr bloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 45 gr gemalen rauwe cashewnoten (Rutger gebruikte 40 gram amandelmeel, maar dat had ik niet)
  • 135 gr suiker

natte ingrediënten:

  • 90 ml zonnebloemolie
  • 125 ml griekse yoghurt (volle yoghurt kan ook)
  • 3 eieren
  • rasp van een halve citroen

voor de rest:

  • het sap van een halve citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels (riet)suiker
  • 2 kleine appels of 1 joekel
  • boter, om de springvorm in te vetten
  • 75 gr abrikozenjam (ik doe altijd een opscheplepel vol)
  • springvorm van 22 cm doorsnede

EN DAN,  aan het werk:

Oven voorverwarmen op 180 °C. Springvorm ( +/-22 centimeter doorsnede) invetten en de bodem met bakpapier bekleden.

Als je net als ik geen amandelmeel gebruikt, begin dan even de (cashew)noten in de blender te malen tot een redelijk fijne, poederachtige substantie (zie foto). Meng vervolgens alle droge ingrediënten in een kom. Roer hier de natte ingrediënten doorheen met een pollepel. (niks geen gemix!) En giet dan het beslag in de springvorm.

Snijd de appels in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter dik. Meng het citroensap met de suiker en de kaneel in een kom en gooi hier de appelmaantjes doorheen. Zorg dat alle appeltjes lekker bedekt zijn met het citroen kaneelsuiker mengsel en leg ze dan op het beslag in de springvorm. Bak de cake 30 tot 40 minuten. Na 35 minuten is de cake bij mij altijd precies goed. Laat em iets afkoelen alvorens je de springvorm eraf haalt. Als je de cake nog (naar school) moet transporteren is het doorgaans handiger om hem gewoon in de springvorm te laten. Verwarm tenslotte de abrikozenjam al roerend in een pannetje en laat dan de innerlijke Bob Ross in je los; kwast de jam op die cake tot hij glimt als nooit te voren.

Tot slot de gouden tip voor het ‘warme broodjes-effect’ (en je maakt er de verkopende ouders er ook erg blij mee naar het schijnt): Teken/schrijf/origami een naambordje voor je baksel. Schrijf er meteen ook even alle ingrediënten op dat maakt het kiezen een stuk makkelijker voor je toekomstige klant. Plak een prikker aan de achterzijde et voìla!

Short cut: Je kunt als je besluit deze cake te bakken voor een markt o.i.d. mijn appelkaartje binnenkort hier downloaden. Kwestie van printen, op stevig papier/karton plakken, uitknippen, stokje erachter en klaarrrrr.

 

Advertisement

One thought on “Frisse smeuïge appelcake // het recept

  1. Pingback: Meimarkt, Míjnmarkt – waldorfmom.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s