Banaan-boekweit pannenkoekentaart // het recept

 

Omdat peuters altijd wel iets lusten (als het er maar niet te groen uitziet that is..) en omdat we het leuk vinden als een traktatie iets is waar je met zijn allen van kunt genieten, hier het recept voor een lekkere, feestelijke pannenkoekentaart die vrijwel iedereen kan eten. Bijkomend voordeel: de meeste scholen hebben inmiddels als regel voor de traktaties dat ze geen toegevoegde suikers mogen bevatten (joepie!), deze pannenkoekentaart is alleen gezoet met vers fruit.

De banaan-boekweit pannenkoekjes maken we naar een banana pancake recept van the Green Happiness, ze zijn dus vegan en daardoor prima geschikt voor kindjes met veel voorkomende koemelk- (lactose) of kippeneiwit allergie. Omdat notenallergie ook nog wel eens voorkomt vervangen we de amandelmelk meestal door havermelk. Let wel op dat je beslag niet te dun wordt, volg niet klakkeloos de hoeveelheid in het recept maar voeg havermelk toe tot het beslag lekker lobbig is.

Afhankelijk van evt glutenallergie bij een van de kindjes in de klas maken we ze glutenvrij door glutenvrij boekweitmeel te gebruiken. Dit staat dan expliciet vermeld op de verpakking van het boekweitmeel.

Ingrediënten (voor 6 pannenkoekjes):

 • 1 rijpe banaan
 • 100 gram boekweitmeel
 • 150 ml amandelmelk (wij gebruiken meestal havermelk)
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 snuf zout
 • zonnebloem-/ kokosolie/roomboter om in te bakken
 • 3 saté prikkers
 • vers fruit om te versieren (let op: als er kindjes jonger dan 1 jaar bij zijn liever geen aardbeien)
 • bijenwas taartkaarsjes (wij gebruiken deze van Dipam)

Hoe dan?

 1. Gooi de banaan, het meel, het bakpoeder, een snuf zout en de plantaardige melk (! niet alles in 1 keer!) in een blender of keukenmachine en mix het tot een glad beslag. V.w.b. de ‘melk’: begin met de helft, vervolgens goed mixen en dan kijken hoe t beslag eruit ziet en evt. meer toevoegen.
 2. Zet een pannenkoekenpan/ koekenpan met goede antiaanbaklaag op het vuur en verhit daarin de olie. (als het niet vegan hoeft; roomboter maakt ze nóg lekkerder!)
 3. Giet met een pollepel 3 kleine pannenkoekjes in de pan, zet het vuur laag en laat de bovenkant droog worden alvorens je ze omdraait.
 4. Bak ze niet té lang, zo’n droge hap vinden ook peuters niet lekker. Tip van de chef: “Blijf erbij en voel door regelmatig met je spatel te duwen of ze aan de binnenkant nog rauw zijn. Bij genoeg weerstand; hop eruit en even proeven.”
 5. Als alle pannenkoekjes klaar zijn en zijn afgekoeld is het een kwestie van stapelen en ze met 3 saté prikkers op elkaar ‘vastpinnen’. Saté prikkers even afknippen met een snoeischaar zodat ze niet boven de taart uitsteken. Kijk uit met evt. splinters.  Je kunt de pannenkoekjes er straks gemakkelijk 1 voor 1 af lichten en uitdelen.
 6. Kaarsjes erin prikken (op lokatie is handiger ivm transport).
 7. Fruit snijden en er over- /omheen (ik neem het meestal gesneden mee zodat ik het op lokatie alleen nog hoef te draperen, anders wordt het jam voordat we er zijn).
 8. KLAAR: Smullen maar!
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s